Tutaj jesteś

Dieta kobiety w ciąży – fakty i mity

13 sierpnia, 2019 Lifestyle


Ciąża to bardzo ważny okres w życiu każdej kobiety. Ma swoje plusy i minusy, jednak narodziny dziecka rekompensują wszystkie wyrzeczenia z przeszłych 9 miesięcy. Przyszła matka musi dbać o siebie, ale również o swoje dziecko. Dlatego bardzo ważna jest jej dieta. Krąży wiele mitów na temat odżywiania ciężarnych, które nie zawsze są prawdą. Oto jak tak naprawdę powinna wyglądać dieta kobiety w ciąży.

Mity na temat diety kobiety w ciąży

Zaczniemy od mitów krążących wśród przyszłych matek, które okazują się nieprawdą. Przede wszystkim dotyczy to alkoholu, surowego mięsa czy serów pleśniowych. W niektórych kręgach możemy usłyszeć że „lampka wina nie zaszkodzi”. Jest to nieprawdą. Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą mieć wpływ na rozwój płodu. Nie jest potwierdzone przez żadnego specjalistę, że minimalna dawka alkoholu jest dopuszczalna. Nigdy nie wiadomo jak może ona wpłynąć na dziecko. Dlatego nie warto ryzykować .
Surowe mięso może zawierać niebezpieczne bakterie, na przykład pasożytem toksoplazmozy. Są one bardzo niebezpieczne dla płodu i mogą doprowadzić do nieodwracalnych konsekwencji. To samo tyczy się serów pleśniowych. Mogą zawierać bakterie, które doprowadzą do listeriozy.
Możemy usłyszeć czasem opinie, że z diety ciężarnej powinny zniknąć tłuszcze. Absolutnie nie. Stawiajmy jednak na zdrowe, odżywcze oleje. Mają one wpływ na rozwój dziecka i są ważnym elementem również dla przyszłej mamy.

Fakty na temat diety kobiety w ciąży

Najważniejszą i podstawą wiedzą, którą każda przyszła mama powinna przyswoić jest to, że dieta ma bardzo duży wpływ na rozwój dziecka. Nie wystarczy sama suplementacja specjalnymi tabletkami dla ciężarnych. Najważniejsza jest zbilansowana dieta. Powinna zawierać wiele witamin, minerałów i składników odżywczych dla dobra dziecka, ale również mamy.
Prawda jest również to, że w ciąży „je się za dwóch”. Wraz z biegiem czasu ciężarne kobiety powinny zwiększać kalorykę posiłków. Co trymestr należy dodać około 100kacl do swojego jadłospisu. Pozwoli to na zapewnienie dobrego odżywienia rosnącemu dziecku.
Pamiętajmy również, że wszystko co jemy dostaje się również do naszego maluszka. Wszystko ma na niego wpływ. Dlatego prawdą jest, że dieta odchudzająca może zaburzyć rozwój płodu. Żadna ciężarna matka nie powinna się odchudzać, gdyż nie dostarcza tym sposobem wszystkich potrzebnych składników odżywczych swojemu dziecku.

Dieta kobiety w ciąży powinna być przede wszystkim zdrowa i smaczna!

Szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko. Dlatego najważniejsze jest, aby ciężarna była spokojna, dobrze się odżywiała i cieszyła się ciążą. Nastrój, humor, samopoczucie – wszystko odbija się na dziecku. Dlatego pamiętaj o tym, aby ciąża przebiegała w dobrej atmosferze, a odżywianie nie było obowiązkiem, ale przyjemnością. Bo zdrowa dieta nie jest karą. Powinna być przyjemna, smaczna i dopasowana do potrzeb matki. Dziecko z pewnością również będzie zadowolone z odżywiania, jeśli mama będzie zdrowa i szczęśliwa.

Sweter rozpinany marki Lanieri Fashion

Redakcja e-Eurostyl

Redaktorzy E-eurostyl to zespół doświadczonych i zaangażowanych specjalistów, którzy z pasją tworzą treści dotyczące różnych dziedzin życia. Na naszej stronie znajdziesz wiele ciekawych artykułów, które dostarczą Ci wartościowych informacji na temat zdrowia, urody, mody, zakupów oraz lifestyle’u.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?